Kaasboerderij Luyben

De enige overgebleven kaasboerderij van Aarlanderveen

7 december 2020

Het is altijd leuk om onverwachtte verrassingen te krijgen. Dit prachtige beeldje, voor de 100.000 kg melk van Ineke, kregen wij van Peter van Zanten van voerleverancier De Heus. Wat een mooi geschenk!
23 oktober 2020

Vandaag hebben we originele Boska kaasschaven binnen gekregen met onze eigen logo erop. Deze zijn nu tijdelijk verkrijgbaar in de winkel.

   


3 oktober 2020

Vorige week hebben wij met trots fantastische foto's aan jullie getoond van Ineke toen ze de 100.000 liter haalde. Deze foto's hadden we een week ervoor gemaakt met het mooie weer. Dat het niet zomaar vanzelf gaat, om een koe die totaal niet gewent is om gewassen en gepoetst te worden en dan ook nog mooi stil moet staan, zie je daar niet aan af. Daarom nog even een kijkje achter de schermen van wat er aan vooraf ging.

30 september 2020

Afgelopen weekend is het behalen van de 100.000 liter melk door Ineke uiteraard ook in de kaaswinkel onder de aandacht gebracht. Zo was de winkel versierd en kregen de klanten foto tompoucejes. Helaas kwam het spandoek voor aan de weg te laat binnen maar dat heeft nu een mooi plekje gekregen op de achterkant van de kalverhokjes.

25 september 2020

She did it!!

Met enorme trots en vreugde willen wij met jullie delen dat voor het eerst in de geschiedenis van de boerderij, onze koe Ineke, de 100.000 liter (kg) melk heeft gehaald. Voor veel boeren is dit al niet speciaal meer maar voor ons is het een heel bijzonder moment. Het is extra bijzonder omdat Ineke vandaag ook nog eens jarig is en 13 jaar wordt. Ze heeft bij ons tot nu toe 9 kalfjes gekregen en daarvan lopen er nog 2 dochters en 3 kleindochters bij ons.

11 augustus 2020

Met het warme weer nemen de meiden eerst even een douche voordat ze de wei in gaan!

30 mei 2020

Kijk nou, wat leuk! Een taart gekregen van onze natuurvereniging Rijn & Gouwe Wiericke omdat we 100 nesten hebben. En inmiddels staat de teller op 107, een all time record voor ons.
24 mei 2020

Wat mooi! Vandaag ons 100ste weidevogel nest gevonden! In dit geval een kievit met 4 eieren. Op de overzichts foto zie je precies waar ieder nest ligt, die worden met GPS geregistreerd.

De verschillende kleuren geven aan om welke soort het gaat.

Lichtgeel = kievit
Rood = grutto
Groen = tureluur
Blauw - scholekster
Bruin = slobeend

12 mei 2020

Sinds kort zijn wij in het bezit van een drone met camera. We moeten nog even oefenen maar hiermee willen we foto's en filmpjes gaan maken van de weidevogels en de koeien. Bij deze het eerste filmpje gemaakt van het plas/dras gebied voor de weidevogels. Je ziet de pomp met zonnepanelen die het water op het land pompt en de greppels die we gemaakt hebben om het water over het stuk te verdelen. Diverse vogels hebben op de droge stukken genesteld en gebruiken het natte gedeelte om te fourageren. Ook zijn er al diverse kievitsnesten uit en de jongen scharrelen op de drassige grond hun eten bij elkaar.
17 april 2020

Onze eerste kievitsnesten zijn vandaag aan het uitkomen. Fantastisch om te zien! Het 1e nest heeft 1 droog pulletje, eentje nog nat en 1 zat nog half in de dop. Bij het andere nest was er 1 net uit gekomen en nog nat.


12 april 2020

Dit jaar hebben we een groot plas/dras gebied gecreëerd op een van onze percelen. De weidevogels maken hier dankbaar gebruik van om te foerageren. Ook hebben er diverse kieviten een nest op gemaakt. Een van de kieviten heeft nogal een ongelukkig plekje uit gekozen. Haar nest lag bijna in het water toen het wat hoger kwam te staan. We hebben daarom het nest met een schep voorzichtig opgetild en er een heuveltje onder gemaakt. Afgelopen week hebben we ook de eerste grutto en tureluur nesten gevonden.

Grutto nest

De plas/dras vanaf de dijk gezien

28 maart 2020

En daar gingen ze! Blije koeien!

De meiden zijn weer naar buiten.

16 maart 2020

Vandaag was het een heuglijke dag! Buiten dat het prachtig weer was is ook door onze weidevogelvrijwilligers, Trix en Gerda, het 1e kievitsnest op ons land gevonden.

1 februari 2020

Op het moment zijn we druk bezig met aanleggen van een groot plas/dras gebied in de polder. Het is de bedoeling dat de weidevogels, en later in het jaar hun jongen , daar gaan fourageren .
Vandaag is de pomp geplaatst die het water op het land gaat pompen.