Kaasboerderij Luyben

De enige overgebleven kaasboerderij van Aarlanderveen

10 december 2019

Koeien zijn overduidelijk gewoontedieren. Onze Montana heeft de 3e ligplek van rechts, in het nieuwe deel van de stal, tot haar favoriet benoemd. Ze stevent steevast op deze plek af als ze wil gaan liggen en is daar regelmatig te vinden.

23 november 2019

Vandaag is het een jaar geleden dat de palen voor de staluitbreiding de grond in gingen. En wat een jaar was het!
De hele periode van de bouw was erg hectisch en achteraf gezien ook best een zware periode.
De bouw op zich liep best goed maar je hebt altijd te maken met onverwachte zaken en beslissingen die afgehandeld moesten worden.
En uiteraard moest alles gewoon door gaan.
Maar als we nu het resultaat zien is het elke dag weer genieten en dat maakt alles goed!
Toen de aanbouw klaar was liepen de koeien al buiten en konden we het effect van de extra ruimte niet goed merken. Maar nu de koeien inmiddels al een aantal weken binnen staan is het verschil duidelijk te zien. Er is veel meer rust in de stal en de koeien zijn erg tevreden. Ook het klimaat in de stal is beter te regelen en de deuren kunnen bij slecht weer gewoon dicht zonder dat het benauwd wordt.
En dan hebben we natuurlijk ook de extra mestopslag nog. Normaal gesproken zouden we nu al bijna een volle mestput hebben en moeten overpompen naar de andere put maar nu is dat nog niet aan de orde. Geen gestress meer straks in februari met volle mestputten en niet kunnen uitrijden.
We zijn nog niet helemaal klaar met alles wat we wilden doen maar we zijn echt enorm blij met het resultaat tot nu toe!
Al met al dus een geslaagd project!


12 oktober 2019

De rabobank heeft een pagina grote advertentie geplaatst in de landelijke dagbladen om de boeren te bedanken.  Wij hebben daar model voor gestaan voor onze regio.

1 oktober 2019

Wij vinden het mooi dat zoveel mensen achter ons (de boeren) staan. Zo ook CDA Alphen aan den Rijn

26 juli 2019

Soms moet je creatief zijn! De koeien waarderen het enorm. Ophélie, hier op de video, hebben we gisteravond moeten koelen omdat ze bijna van haar stokkie ging door de hitte. Nu kan ze het zelf regelen en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

23 juli 2019

Nadat er al 6,5 maand alleen maar stierkalfjes of kuisjes uit kruisingen met vleesvee zijn geboren is er dan eindelijk gisteravond weer een kuisje geboren die we aan kunnen houden voor eigen opfok.
Moeder en kind maken het goed.
Welkom Katja!
30 juni 2019

Omdat het afgelopen week zo lekker warm was , hebben we deze week lekker hooi kunnen maken. En heeft loonbedrijf van tol het mooi in grote balen geperst.

15 juni 2019


Vanavond was er net als vorig jaar weer een etentje in onze stal en het was weer een daverend succes! Diverse (vegetarische) gerechten werden geserveerd door Sanne van Arnhem en haar team. Het is steeds weer een verrassing wat zij creëerd met onze kaas als ingrediënt.
Wij hebben genoten!


Foto's zijn van Rik Engelgeer Fotografie.

19 april 2019

De eerste kennismaking met de robot.
Ze zullen er snel aan wennen maar nu was het voor sommige toch even heel eng.

11 april 2019

Ondanks dat nog niet alles klaar is hebben we vandaag vast een deel van de omheining gemaakt zodat de koeien aan het eind van de dag eindelijk weer naar buiten konden.
Wat waren ze weer blij!

8 maart 2019

Met trots laten wij weten dat bij ons vanmorgen door onze weidevogel vrijwilliger, Gerda, het allereerste kievitsei van Zuid-Holland is gevonden.
Op naar een mooi weidevogel seizoen.

Frank is daarvoor gebeld door Omroep West en zij hebben een nieuwsitem op de site en de radio hieraan gewijd.

www.omroepwest.nl/nieuws/3775374/Eerste-kievitsei-in-Zuid-Holland-gevonden-Ons-ei-is-in-een-normale-broedperiode-gevonden8 maart 2019

Het is al een tijdje geleden dat we een update geplaatst hebben van de bouw van de staluitbreiding maar dat betekent niet dat er niets gedaan is.. Alles liep alleen nogal door elkaar dus was er geen echte mijlpaal te vermelden.

Vandaag is het laatste beton gestort en inmiddels kunnen we zeggen dat het grootste deel van de stal af is. Alleen de gevelbeplating moet nog worden geplaatst en dan kunnen we beginnen met de afwerking en de inrichting.

Wat is er sinds de laatste update allemaal gedaan?

- De voergang is gestort en het ligboxendek in het midden van de stal is gestort.

- Op 19 en 23 februari zijn de spanten van de stal geplaatst en de prefab muren neer gezet.

- Tussendoor waren wij zelf begonnen met het ontmantelen en afbreken van de achterwand van de huidige stal. Daarvoor hadden we hekken geplaatst om de koeien achter te houden.

De achterwand slopen was een hele klus maar gelukkig was het prachtig weer!

- Daarna werd er begonnen aan de bekisting van de 2 ligboxen rijen langs de zijkanten en de muurtjes van de middelste ligboxen.

Het eerste deel daarvan is op 26 februari gestort.

- Op 28 februari is het dak geplaatst.

- Daarna is de laatste bekisting geplaatst van de muren van het voerhek en de ligboxen.

En uiteindelijk dan vandaag het laatste beton gestort.

Wij zijn ontzettend blij met het resultaat tot nu toe!

Nu is het wachten op de gevelbeplating.


14 februari 2019

De lichtkoepel van de stal was niet meer wat het geweest was. Met elke storm kwamen er meer gaten in dus hoog tijd dat hij vervangen werd. Dat is best nog een hele klus maar het resultaat mag er wezen. Wat een verschil!

3 februari 2019

De bouw van de stal is na enige vertraging door de vorst weer hervat. De roosters en platen voor de voergang en ligboxen zijn gelegd en de vloer is nu dicht. Nu is goed te zien wat de indeling gaat worden.