Kaasboerderij Luyben

De enige overgebleven kaasboerderij van Aarlanderveen

20 december 2018

Afgelopen 2 weken is er opnieuw hard gewerkt aan de bouw van de mestput. Echt respect voor de medewerkers van Daan Kroese B.V die in weer en wind onverstoorbaar doorgaan.
Inmiddels zijn alle wanden van de put gestort en de put zelf nu klaar.
Nu is het wachten op onderdelen voor de vloer die helaas pas over ongeveer 4 weken leverbaar zijn.
Op zich ook wel fijn dat we even wat rustiger aan kunnen doen na alle drukte van de afgelopen weken.
Wordt vervolgd.....

29 november 2018

De afgelopen week is er hard gewerkt aan de aanbouw van de stal.
Zaterdag zijn de oude mixerputten afgezaagd.
Maandag en dinsdag is de nieuwe mestput uit gegraven tot een diepte van 2.30 meter.
Daar is meteen weer een laag gebroken puin in gekomen. En ook is de bekisting geplaatst.
Woensdag is 5 man de hele dag bezig geweest om het betonijzer erin te vlechten.
En vanmorgen vroeg is het beton van de vloer gestort.
Het beton moet nu 2 weken uit harden voor we weer verder gaan.

17 november 2018

Verder verduurzamen

Na bijna een jaar voorbereiding is het dan eindelijk zover!

We gaan de huidige stal met ruim 10 meter verlengen.

Nee, we gaan niet meer koeien houden. De verlenging is bedoeld voor een aantal andere dingen die we willen verbeteren.

Een belangrijke reden is dat we meer mestopslag nodig hebben. Momenteel is onze mestopslag eigenlijk te klein. Als we meer opslagruimte hebben kunnen we het tijdstip van uitrijden van de mest in februari/maart laten afhangen van het weer en de kwaliteit van het land. Hierdoor kunnen we de mest beter benutten en hebben we minder verlies van mineralen.

Daarnaast willen we meer comfort voor de koeien. Deze kunnen nu niet allemaal tegelijk liggen omdat er niet genoeg ligplekken zijn. Door de aanbouw zullen er ruim voldoende ligplekken zijn voor alle dieren.

Ook in de ligboxen komen de koematrassen met waterbedden die we ook al in een van de huidige rijen hebben liggen.

De looppaden zullen worden voorzien van emissie-arme roosters met een rubber toplaag waardoor de koeien betere grip hebben. Tevens zijn de looppaden een stuk breder zodat de koeien elkaar makkelijk kunnen passeren en meer loop- en leefruimte hebben.

Een emissie-arme vloer is tegenwoordig verplicht bij nieuw te bouwen stallen. Een emissiearme vloer beperkt de emissie (uitstoot) van ammoniak, doordat er minder luchtuitwisseling plaatsvindt tussen stal en mestkelder. Ook blijft er minder urine staan op de stalvloer.

Deze vloer zal worden schoongehouden door een nieuw aan te schaffen mestrobot. Deze schuift elke paar uur de vloer schoon.

De droge koeien komen ook in het nieuwe gedeelte te staan aan de rechterkant van de stal. Doordat ze aan het eind van de dracht zijn is het voor hun belangrijk dat ze ruimte genoeg hebben om te liggen maar ook makkelijker op kunnen staan.

Ook hier komt een breed rooster en daardoor komt er ook ruimte beschikbaar voor een koeborstel. De melkkoeien krijgen een nieuwe borstel en de oude zal naar de droge koeien verhuizen.

Aan de rechterkant van de huidige stal zal het jongvee meer naar achteren verplaatst worden. In het begin van de stal komt er dan ruimte vrij om een strohok te realiseren waar een koe die gaat kalven in kan bevallen zonder dat ze in haar bewegingsruimte wordt beperkt.

De afgelopen tijd heeft een adviesbureau voor ons de vergunningen, bouwtekeningen en allerlei andere officiele zaken geregeld. De bouwvergunning is inmiddels ook af gegeven en we kunnen nu echt aan de slag.

Omdat de huidige mestput straks niet meer van buitenaf kan worden gemixed hebben we 2 elektrische mixers in de mestput laten plaatsen.

Een werknemer van onze aannemer, Daan Kroese, heeft afgelopen donderdag en vrijdag de oude mixerputten afgesloten.

Als alles volgens plan verloopt zullen volgende week de heipalen worden geheid en is de bouw echt begonnen!

Uiteraard zullen we regelmatig een update plaatsen als we weer nieuws hebben.


30 augustus 2018

Weidevogels, het was weer een bijzonder jaar!

Toen de kieviten in het voorjaar aankwamen, begon het enorm hard te vriezen. Daardoor trokken ze weer terug naar het zuiden. Na de vorstperiode kwamen alle weidevogels tegelijk weer terug en gingen snel nestelen. Het plasdras perceel dat we hadden aangelegd, was in het vroege voorjaar enorm in trek bij aankomende grutto's.

We hebben veel variatie gemaakt bij onze percelen, waardoor er altijd wel wat te eten was voor de jonge weidevogels.
Het mooiste was de scholekster die in de oude wilg was genesteld. Zelfs de controleurs van de NVWA gingen foto's maken van de vogel.

Provincie Zuid-Holland wil graag meer voor weidevogels gaan doen, maar weten niet hoe, daarvoor hebben ze onderzoekers ( o.a. het Louis Bolk instituut) ingehuurd. Deze gingen bij succesvolle weidevogelboeren inventariseren wat ze doen voor de vogels. En zo kwamen ze dus ook bij ons. We hebben ze advies gegeven, en er zijn insectenvallen geplaatst om te kijken wat voor insecten bij ons leven. We zijn benieuwd wat hier uit ontstaat.

2 juni 2018

Op 2 juni was een speciaal etentje bij ons op de boerderij en wat een groot succes was dat! Vanwege het iets minder mooie weer werd het gehouden op de voergang in de stal maar dat maakte het juist extra gezellig. We hebben een hoop positieve reacties gekregen. Met dank aan Sanne Van Arnhem en haar team.

Foto's gemaakt door Gerda Snip.

Op het menu:
Grote olijven, pinda met lavendel, blokjes paprika- en fenegriekkaas van Luyben

Spinaziepoffertje met roomkaas en een een krokantje van mosterdkaas

Soep van geroosterde wortelen en sinaasappel met een kaastriangel

Brandnetelkaasfondue in ciabatta met druiven, tomaatjes en grissini

Groene asperges met boerenei met pistachekruimels, roodschilaardappels uit de oven en een garnituur van geroosterde sjalotten in balsamico en zoetzure saus van gegrilde paprika

Wentelteefjes van suikerbrood, eetbare bloemen, gelei van rood fruit, dulche de leche en verse blauwe bessen.

12 april 2018

Vandaag hebben we nieuwe koematrassen in de middelste rij van de stal gelegd. De oude waren hard aan vervanging toe.

De meiden krijgen nu heuse waterbedden. Wat zullen die voortaan lekker liggen.


20 maart 2018

Het plas/dras gebied wat we hebben gemaakt op perceel 11 is een groot succes! Grote groepen grutto's foerageren in het gebied.


6 maart 2018

De vorst is voorbij! Nu snel bemesten zodat daarna de weidevogels lekker rustig kunnen gaan nestelen.

14 februari 2018

Vandaag hebben we een plas/dras pomp geplaatst. Deze pomp pompt(op zonne-energie) steeds een beetje water op het land. Daardoor ontstaat er een mooi drassig land , wat ideaal is voor weidevogels.